Weekje wandelen in Zwitserland Thusis Andeer

23 juli 2024 - Pignia, Zwitserland

Deze vakantie gaan we wandelen, lekker lux: onze bagage wordt van hotel naar hotel gebracht. We wandelen van Thusis in Zwitserland naar Chiavenna in Italië.

We gaan met z’n drieën op weg, Jesper, Inge en ik rijden in twee etappes naar Zwitserland. Op zondag rijden we naar Heidelberg. Na 250 kilometer stranden we op de A3 in de file. Het is 30 graden en de auto heeft er geen zin meer in. Alarmbellen gaan af, ga niet verder de motor is te heet. Zoiets overkomt je natuurlijk op een onmogelijke plek: midden in een baustelle waar geen vluchtstrook is. Met het laatste pufje gas zet ik de auto in het gras, bellen we de wegsleepservice, trekken gele hesjes aan en wachten op een heuveltje in de buurt af. Al snel is de file voorbij en razen de auto’s voorbij. Politie komt voorbij, stopt en vraagt ons verbaasd waarom we hier staan geparkeerd. Na het horen van het woord aber op zijn eerste verzoek door te rijden gooit de oude agent zijn gezag in de strijd en geeft het bevel de auto een kilometer verder neer te zetten (maakt hem niet uit of de auto het kan). Befehl ist befehl en daarom rijden we verder. De enge meldingen van eerder blijven weg de motor doet het blijkbaar weer. Na een kwartier op de nieuwe plek komt de afsleepdienst. De meneer kijkt en checkt en adviseert door te rijden met de verwarming aan en de airco uit.

In Heidelberg komen we lekker bij. Ons hotel is ok maar niet bijzonder. Na een een nachtje gaan we naar Thusis. We rijden zonder problemen (het is regenachtig) naar onze bestemming. In Thusis gaan we nog wat shoppen en onze langparkeerkaart kopen bij het gemeentehuis. Bij een paar sportwinkels koop ik dure loopbroekjes. Zwitserse verkopers zijn meester in het verkopen van iets wat je eigenlijk niet wilt. Maar dan heb je ook wat. Een van de verkopers vertelt dat tot 40 jaar geleden veel Nederlanders in het dorp kwamen voor vakantie/wintersport. Daarna niet meer, te duur. Nu zijn het vaak Amerikanen en Chinezen alhoewel deze het steeds vaker laten afweten. Bij het gemeentehuis haal ik de langparkeerkaart. De kaart die ik eerder via internet had gekocht zou afgestuurd worden maar kwam nooit aan. Ik loop het gemeentehuis in met alleen een trappenhuis met drie etages met alleen maar dichte deuren. Na een paar deuren te openen wordt ik alsnog geholpen door een aardige Zwitserse die een handgeschreven vergunning in een mooi plastic mapje voor mij maakt (en dat voor 30 franc). Best wel kneuterig. Ook de overige Zwitsers die we spreken zijn aardig.

In vol ornaat zitten we aan het ontbijt om van Thusis naar Andeer te wandelen. Het is heerlijk wandelweer. 16 graden halfbewolkt. Nadat we de auto op langparkeren hebben gezet starten we onze stappentellers. We wandelen via prachtige hellingen omhoog richting de viamallakloof. Dit is een prachtige nauwe uitgesleten kloof met snelstromend water en prachtige doorkijkjes. We hebben dit in Oostenrijk eerder gezien maar het blijft echt heel mooi. Zwitsers zijn er ook trots, zo zijn er projecties van gedichten en passages van schrijvers die bijna flauw vallen bij het zien van zoveel schoonheid.

Na het maken van heel veel foto’s lopen we de tweede helft. We gaan het bos uit en lopen vaak over asfalt en door dorpjes. Wat natuurlijk prima op orde is zijn alle tuintjes en de openbare weg. Zelfs midden in het bos worden alle randen gemaaid tot een meter buiten de paden.

Toch kom ik nog in het lange gras een teek(je) tegen die zijn kaken in mijn kuit zet. Met de hulp van dokter Jesper draaien we hem uit de kuit.

Nu zitten we lekker op het terras bij ons tweede hotel (Post). Andere telt 750 inwoners maar heeft alles. Ook in de dorpjes die we door zijn gekomen: klein maar wel met alle faciliteiten, kortom we zijn in een rijk land waar geld rolt (en blijkbaar minder van belang is).

1. Martien van Helvoort:
    23 juli 2024
    Hoi lieve kinderen,

Bedankt voor het mooie verhaal en de foto's. Dat ziet er prachtig uit. Geniet ook van de komende dagen.

Hartelijke groeten,
    JO en Martien
  2. Gert Jan Brouwer:
    23 juli 2024
    Geniet samen! Mooie fotos.
  3. Kassandan:
    24 juli 2024