Andeer- Splugen
24 juli 2024 - Splügen, Zwitserland
In hotel post slapen we heerlijk alhoewel! Met het raam open onder de stamm tish van het hotel genieten we tot laat van de plaatselijke roddels en het commentaar van het personeel op de restaurantbezoekers. Tot nu toe zijn de hotels van grote klasse. Zo werden we gisteren met bubbels verwelkomd. Zoals eerder gezegd moet je hier niet kijken naar prijzen want dan bestel je niets meer. Porties zijn bovendien klein. Inge besteld een vis(je), we moeten naderhand nog even naar de supermarkt om bij te voeren. Maar ja we hebben ook behoorlijk trek na een dagje wandelen.
Het is vandaag weer fantastisch wandelweer. Net als gisteren half bewolkt, geen wind en 17 graden. Bij het wandelen komen we nu voor de tweede dag dezelfde mensen tegen. Voor de rest is het vrij rustig onderweg. Met sommige hebben we even een gesprekje met andere helemaal niet, kan er amper een groet vanaf. Zo lopen we een mevrouw uit Basel steeds tegen het lijf, ze loopt alleen ook richting Italië. Een Israëlisch paar die ook steeds in hetzelfde hotel zitten groeten amper.
We stijgen vandaag ruim 800 meter en lopen toch nog 15 km. De beentjes zijn nog fris en Jesper is onze haas. We gaan als een speer, zelfs de berg op (goede work out). De paden zijn goed aangegeven. Wij volgen route 50, de routeapp hebben we niet nodig. Goed geregeld door de Zwitsers. Na een uurtje lopen drinken we koffie bij Rofflashlucht. Hier is een slimme Zwitserse familie op het idee gekomen een hek te maken voor een waterval en entree te vragen. Vroeger was de Splugenpas de enige pas om in Italië te komen (voordat de Gotthardpas er was). Daardoor waren er veel bezoekers. Nu valt het tegen we kijken met een hand vol mensen naar de waterval.
Na 7 kilometer klimmen komen we bij bunker Crestwald. Dit is in 1939 gebouwd om de Italianen in wo2 tegen te houden, tot 1970 was dit geheim tot 1995 operationeel en nu is het een museum. Omdat het binnen maar 10 graden is trekken we oude legerjassen aan en lopen door het complex rond. We zien de totale inrichting intact alsof het gisteren nog operationeel was.
Snel lopen we door naar Splugen. We komen door schitterende weilanden waar we eindelijk koeien zien. Ten opzichte van eerdere bezoeken aan Zwitserland lijkt het dat er steeds minder rondlopen. Vaak kiezen boeren voor alternatieve dieren zoals alpacas, kalkoenen of zelfs yaks, natuurlijk allemaal kleinschalig en biologisch geteeld. Ook hebben alle schuren een nette afzuiging en ruik je geen poep meer. Plantjes en bloemen groeien hier volop zonder brandnetels.
We zijn aangekomen in hotel Bodenhaus in Splugen waar we twee nachten blijven. De vieze kleren en wijzelf zijn weer gewassen. We gaan met Jesper biertje doen en lekker eten.
Judith:25 juli 2024Mooie tocht en indrukwekkend die bunker. Jullie goede conditie past goed bij deze wandeling👍
Alice:25 juli 2024Wow jullie hebben er goed de sokken in. En fijn dat ze zo luxe kunnen boeren. (👨🏻🌾 💰? ) Dank voor het verslag, leuk weer 😘